Transplantul cu celule stem, șansă la viață pentru pacienții cu leucemie acută limfoblastică

res-shutterstock_34326463 - celule stemLeucemia acută limfoblastică este o formă rară de cancer al sângelui și măduvei osoase la adult, iar la copil este cea mai frecventă formă de leucemie acută (aproximativ 80% din leucemiile acute ale copilului). Acest tip de leucemie progresează rapid − în doar câteva săptămâni, starea de sănătate a pacientului se înrăutățește − și este determinat de înmulțirea la nivelul măduvei osoase hematogene (din interiorul oaselor late) a unor celule foarte tinere, care sunt anormale ca structură şi funcţie și care invadează întreaga măduvă osoasă.

Există mai mulți factori responsabili de apariția bolii, printre care expunerea la radiații sau la diferite substanţe chimice, tratamentele citostatice anterioare sau consumul de alcool în perioada maternităţii. O altă categorie de factori sunt cei genetici – există familii cu predispoziţie pentru această afecţiune, cu toate că aceste cazuri sunt rare, iar boala nu se transmite ereditar. De asemenea, există anumite boli genetice care predispun la apariția LAL (de exemplu, sindromul Down).

Tratamentul îmbină terapia de susținere cu terapia specifică bolii. Cea de susținere previne și combate complicațiile bolii, iar împotriva celulelor canceroase se inițiază terapia citostatică. Din păcate, în 40-50% dintre cazuri, există risc de recidivă, iar boala poate reveni într-o formă și mai agresivă. Pentru această categorie de pacienți, transplantul cu celule stem poate reprezenta o șansă la viață.

„Pentru pacienții recăzuți, transplantul cu celule stem, de la un donator din familie sau neînrudit, reprezintă o reală șansă la viață. Condiția principală pentru ca pacientul să fie considerat eligibil este ca transplantul să fie realizat în perioada de remisiune a bolii, când acesta poate tolera o astfel de procedură terapeutică. Prin chimioterapie, sunt distruse celulele canceroase și se induce remisiunea, însă, în același timp, citostaticele slăbesc foarte mult organismul. Din fericire însă, medicii au acum la dispoziție o abordare terapeutică inovatoare, prin care sistemul imunitar al pacientului este programat să lupte și să distrugă celulele canceroase. Cu noua opțiune de tratament, se obține o rată de răspuns foarte bună, iar perioada de supraviețuire fără progresia bolii este de aproximativ 6 luni, perioadă în care pacienții sunt eligibili pentru transplant”, adaugă dr. Nicoleta Berbec, conferențiar la Spitalul Clinic Colțea, București.

Text: Ruxandra Dumitrescu

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.