Acasă » Ultima oră » Tratamentele personalizate, viitorul medicinei
Tratamentele personalizate, viitorul medicinei
O perioadă lungă de timp, abordarea medicală a presupus elaborarea unor ghiduri clinice standard, axate pe boală, dar evoluția permanentă în domeniului geneticii și avansul tehnologic introduc posibilitatea tratării unei afecțiuni în funcție de unicitatea pacientului, depășind astfel metodele convenționale.
Terapia personalizată a depresiei
Potrivit cercetătorilor, aproximativ 50% dintre pacienții cu depresie nu răspund la tratamentul cu antidepresive de primă linie, făcând dificilă stabilirea unei scheme terapeutice adecvate. Vestea bună vine de la o echipă de cercetători de la King’s College London, Marea Britanie, care a anunțat recent că a dezvoltat un test de sânge care poate prezice cu acuratețe dacă un pacient va răspunde sau nu la un anumit antidepresiv. Tehnologia leagă răspunsul la antidepresive de cantitatea a două citokine în sânge. Astfel, s-a constatat că pacienții care au în sânge factorul de inhibare a macrofagelor și interleukina 1-beta, într-o concentrație ce depășește un prag stabilit, nu răspund la tratamentul cu antidepresive convenționale, pe când cei cu niveluri sub această limită au tendința de a reacționa pozitiv la tratament.
O nouă speranță în tratamentul fibrozei chistice
Fibroza chistică poate pune viața în pericol și se caracterizează printr-o vâscozitate anormală a mucusului pe care îl secretă glandele intestinale, pancreatice și bronhice. Știința genomică a permis o abordare a cauzelor afecțiunii mai degrabă decât a simptomelor, fapt ce a dus la descoperirea unei noi linii de tratament. Astfel, o terapie inovatoare s-a dovedit eficientă în surmontarea erorilor genetice care cauzează fibroza chistică, crescând astfel speranța de viață a pacienților.
Noi linii de tratament pentru cancer
În 2011, Wall Street Journal a publicat un articol care indica în ce procent mutațiile genetice stau la baza declanșării diferitelor tipuri de cancer. Cifrele au variat de la 21% în cazul cancerelor la cap sau gât la 73% în cazurile de melanom. Aceste informații au oferit o nouă direcție în cercetările legate de tratamentul cancerului, și anume de a identifica mutația care provoacă o formă de cancer și de a stabili un protocol terapeutic care să țintească tumora, fără a afecta celulele sănătoase.
Contribuția progresului tehnologic la personalizarea tratamentelor
În ultima perioadă, tehnologia joacă un rol din ce în ce mai important în medicină, făcând posibilă personalizarea multor tratamente, aspect ce duce la o rată de succes mai mare decât cea a terapiilor convenționale. Progresul tehnologiei medicale a adus numeroase inovații, precum dispozitive portabile de monitorizare a funcțiilor vitale, aparatură medicală care poate ameliora anumite afecțiuni, printarea 3D a unor părți din corpul uman, iar acest lucru face ca abordarea nevoilor individuale să devină o metodă standard de îngrijire a pacientului.
Text: Andreea Bunea
Sursa: Medicalnewstoday.com
Cuvinte-cheie: antidepresive, cancer, depresie, fibroză chistică, genetică, melanom, printare 3D, test de sânge, tumoră
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.