Triplă amenințare: gripă, COVID şi RSV

Încă de la sfârșitul anului trecut, pe măsură ce a crescut numărul de infecții cu virusul sincițial respirator (RSV) în rândul copiilor, în paralel a început să crească și numărul cazurilor de gripă. În același timp, s-a înregistrat o creștere a pacienților cu COVID-19. Așa se face că încă de atunci, unii experți și-au exprimat îngrijorarea privind o potențială „tripledemie”.

Cu toate acestea, putem afirma că oamenii de știință privesc partea plină a paharului. Mai exact, în contextul actual, cercetătorii britanici intenționează să folosească secvențierea genomică – procesul care a ajutat la monitorizarea noilor variante de coronavirus pe timpul pandemiei – pentru a înțelege mai bine și alți agenți patogeni care pot provoca probleme respiratorii, cum ar fi virusul gripal sau cel sinciţial.

„Tripledemia” de gripă, COVID, RSV

Nu există o definiție științifică pentru termenul „tripledemie”, acesta se referă pur și simplu la coliziunea dintre RSV (sau VSR – virusul sincițial respirator), gripă și COVID-19. Deși toate cele trei virusuri sunt prezente în aceeași perioadă, nu ating vârful infectărilor în același timp. Cazurile pediatrice de RSV au scăzut în ultima perioadă, însă există o tendință de creștere în cazul gripei și a infecțiilor cu COVID-19 la adulți, dată fiind subvarianta XBB.5.1 sau Kraken, cea mai transmisibilă subvariantă Omicron a SARS-CoV-2.

Cazuri de co-infecții cu gripă, COVID și RSV au fost înregistrate oficial și în România. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, de la începutul sezonului 2022 – 2023 s-a înregistrat un total de 51 co-infecții, dintre care: 25 de co-infecții de virus gripal cu SARS-CoV-2, 25 de co-infecții de virus gripal cu VRS, 1 caz de co-infecție de virus gripal cu SARS-CoV-2 și cu RSV. Au existat informații și despre un al doilea caz cu triplă infecție, confirmat la începutul lunii ianuarie de unele surse medicale.

Amenințarea este că această triplă infecție ar putea copleși departamentele de urgență ale spitalelor și, odată cu ele, întregi sisteme de sănătate, cum s-a întâmplat în timpul pandemiei.

Inițiativa cercetătorilor britanici

Despre secvenţierea genomică se știe că a reușit să monitorizeze noile variante de coronavirus. Acum, cercetătorii britanici de la Institutul Wellcome Sanger, în colaborare cu Agenţia pentru Siguranţă Sanitară din Marea Britanie, doresc să pornească o cercetare prin care să se obțină mai multe informaţii privind celelalte virusuri respiratorii, de la modurile de transmitere, la răspunsurile în fața sistemului imunitar.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Echipa lui Ewan Harrison de la Institutul Wellcome Sanger dezvoltă metode de secvențiere a genomului care ar putea permite prelevarea unei singure probe respiratorii de la orice pacient și identificarea rapidă a virusului sau a virusurilor prezente – ceea ce specialistul crede că ar putea fi posibil, cel puțin într-o capacitate limitată, până în toamnă.

Surse: cnscbt.ro; yalemedicine.org; newscientist.com; theguardian.com

 

 

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.