Acasă » Ultima oră » Trombocitele, factor important în dezvoltarea lupusului
Trombocitele, factor important în dezvoltarea lupusului
Cercetătorii de la Universitatea Laval din Quebec, Canada, sunt de părere că trombocitele joacă un rol important în dezvoltarea lupusului. Aceştia au descoperit că ADN-ul extracelular, prezent în sângele pacienților cu lupus, cauzează reacțiile inflamatorii asociate bolii. Éric Boilard, autorul principal al studiului şi profesor la Universitatea de Medicină Laval, a explicat că lupusul este o boală autoimună, care afectează persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani, boala fiind de nouă ori mai răspândită printre femei.
Etapele studiului
Echipa lui Boilard a analizat probele de sânge a 74 de pacienți cu lupus și a descoperit că trombocitele sunt sursa ADN-ului extracelular. Oamenii de ştiinţă şi-au dat astfel seama că ADN-ul este prezent în mitocondriile plachetare. Organismul produce anticorpi împotriva mitocondriilor și ADN-ului mitocondrial, deoarece le consideră străine.
Când trombocitele sunt activate, mitocondriile și ADN-ul lor sunt eliberate în sânge. Oamenii de ştiinţă doresc să descopere o modalitate de a stopa activarea trombocitelor pentru a preveni eliberarea mitocondriilor și a ADN-ului mitocondrial. Dacă vor reuşi acest lucru, simptomele cauzate de bolile autoimune s-ar putea reduce.
Cum afectează lupusul pacienţii
Inflamația cauzată de lupus poate afecta articulațiile, pielea, rinichii, celulele sangvine, creierul, inima și plămânii. Lupusul poate fi recunoscut după apariţia unei erupții pe ambii obraji, asemănătoare cu aripile unui fluture. Semnele și simptomele pot apărea brusc sau se pot dezvolta lent, pot fi ușoare sau severe, temporare sau permanente. Semnele întâlnite cel mai des sunt febra, oboseala, durerile articulare, leziunile cutante, durerile în piept etc.
Sursa: medicalxpress.com
Cuvinte-cheie: adn, boala autoimuna, lupus, trombocite
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.