Un nou medicament ar putea preveni calcifierea vaselor de sânge

Stenoza aortică este a treia cauză a apariţiei bolilor cardiace. Depunerea de calciu pe valve reprezintă una dintre cauzele apariţiei afecţiunii. În timp, calciul acumulat pe suprafaţa valvelor se întăreşte ducând la blocarea fluxului de sânge către inimă, rezultând astfel insuficiența cardiacă. Cu toate acestea, specialiştii nu au descoperit încă un tratament preventiv. O echipă de cercetători de la Institutul Gladstone a descoperit un medicament care ar putea avea rezultate benefice în ceea ce priveşte stenoza aortică.

Dacă specialiştii ar putea interveni în starea incipientă a bolii, aceștia ar reuşi să prevină apariţia ei. Potrivit echipei de cercetare, aceste anomalii ale valvelor pot fi detectate prin intermediul ultrasunetelor. Aproximativ o treime dintre pacienţii cu stenoză aortică vor avea nevoie de o intervenţie chirurgicală din cauza depunerilor de calciu.

Etapele studiului

Cercetările au început în anul 2005, când dr. Srivastava a tratat o familie din Texas cu stenoză aortică. Acest lucru a permis echipei de cercetare să identifice cauza – o mutație a genei NOTCH1. Mutațiile acestei gene cauzează depunerea de calciu pe suprafaţa valvelor, la aproximativ 4% dintre pacienți, însă stenoza aortică poate apărea şi în lipsa acesteia. Oamenii de ştiinţă au creat nişte molecule, asemănătoare medicamentelor, pentru a trata celulele bolnave. Aceştia s-au folosit de inteligenţa artificială, utilizând un program pentru detectarea acestor celule. Moleculele au fost testate atât în cazul pacienţilor cu mutaţii ale genei NOTCH1, cât şi în cazurile sporadice de stenoză aortică.

Dezvoltarea tehnologică, factor-cheie în descoperirea potenţialului medicament

Oamenii de ştiinţă au confirmat că medicamentul descoperit ar putea preveni şi trata cu succes stenoza aortică. Cercetătorii s-au bazat, în general, pe progresele tehnologice, celulele stem, editarea genelor, secvențierea ADN și inteligenţa artificială.

Sursa: sciencedaily.com

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.