Acasă » Ultima oră » Vaccinul antigripal VaxigripTetra®, disponibil în farmaciile din România
Vaccinul antigripal VaxigripTetra®, disponibil în farmaciile din România
Infecţie virală acută ce se răspândeşte cu uşurinţă de la o persoană la alta, gripa sezonieră este cauzată de virusurile gripale şi este caracterizată prin declanşarea bruscă e febrei, tuse, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, durere în gât, secreţii nazale, stare de oboseală, disconfort. Vaccinarea antigripală anuală rămâne cea mai bună modalitate de prevenție împotriva gripei, respectiv a complicațiilor acesteia.
Astfel, Sanofi România a anunțat că vaccinul gripal VaxigripTetra® este acum disponibil în România şi poate fi achiziționat din farmaciile cu circuit deschis și clinicile medicale, pe baza prescripției medicale de la medicul de familie. Conform indicațiilor terapeutice, VaxigripTetra® poate fi recomandat de medici pentru prevenirea bolii gripale prin imunizarea tuturor grupelor de vârstă, respectiv a adulților (inclusiv a gravidelor), a adolescenților și a copiilor cu vârste de la 6 luni, precum și pentru protecția pasivă a sugarilor cu vârsta sub 6 luni, după vaccinarea prealabilă a gravidelor.
În fiecare an pot circula tulpini diferite ale virusului gripal
În fiecare an pot circula tulpini diferite ale virusului gripal, aşadar în fiecare an, Organizația Mondială a Sănătății monitorizează circulația acestora și face recomandări pentru compoziția vaccinului din sezonul următor. De asemenea, potrivit studiilor, protecția împotriva gripei poate scădea pe parcursul unui sezon gripal, ceea ce înseamnă că este necesară vaccinarea anuală repetată.
„Vaccinarea este importantă mai ales pentru grupele de populație la risc, pentru care Organizația Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală: persoanele cu vârsta peste 65 de ani, copiii cu vârsta între 6 luni şi 5 ani, gravidele și bolnavii cronici cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 de ani. Dar gripa este mai periculoasă decât își dau seama cei mai mulți oameni. Poate duce la complicații severe, crescând riscul de infarct miocardic și pneumonie, chiar și în rândul adulților sănătoși. Deoarece au existat mai multe sezoane cu o circulație redusă a virusurilor gripale, probabil ca urmare a măsurilor de protecție împotriva COVID-19, cum ar fi purtarea măștii și distanțarea socială, există o îngrijorare globală că imunitatea populației este scăzută, ceea ce ar putea determina ca sezoanele gripale viitoare să fie mai severe. Focarele întârziate de gripă în emisfera nordică în prima parte a anului 2022 (la sfârşitul sezonului gripal 2021 – 2022) arată natura imprevizibilă a gripei, iar cele mai recente date epidemiologice din sezonul actual de gripă din emisfera sudică denotă un sezon gripal cu un debut puternic.”, a declarat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.
Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!
Cuvinte-cheie: adrian marinescu, vaccin, vaccin antigripal, vaxigriptetra
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.